רומניה
היא רפובליקה בצפון-מזרח חצי האי הבלקני, בדרום-מזרח אירופה. המדינה גובלת
עם אוקראינה ומולדובה בצפון, הונגריה במערב, סרביה ובולגריה בדרום לאורך
נהר הדנובה. כמו כן, בחלק המזרחי של המדינה יש רצועת חוף לאורך הים השחור.
מקור השם "רומניה" (România) בשפה הלטינית, והוא נגזר משם התואר הלטיני
Romanus שפירושו רומאי.
רומניה היא רפובליקה דמוקרטית. הרשות המחוקקת של הממשל הרומני מורכבת משני
בתים: הסנאט, שבו יש 137 חברי פרלמנט (נכון לשנת 2005), וה"קאמרה
דפוטצילור" ("בית הנבחרים") שבו יש 314 חברים (נכון לשנת 2004). מדי ארבע
שנים נערכות בחירות לשני הבתים.
הנשיא, ראש הרשות המבצעת, נבחר כל חמש שנים. הוא ממנה ראש ממשלה, שמרכיב
לאחר מכן את חברי ממשלתו. ממשלה זו צריכה לקבל את אישור הפרלמנט.
יהדות רומניה:
יהדות רומניה הייתה קהילה יהודית עתיקה, מפוארת וחשובה ששרידיה קיימים עד
ימינו באזור צפון הבלקן, באזור רומניה של היום.
בית הכנסת של ברשובבתקופות שונות בהיסטוריה חלקים מהטריטוריה הזאת נשלטו על
ידי מדינות שונות ואפילו שפת המקום שונתה ויהודי המקום הושפעו בהתאם.
היווצרותה של עדה יהודית אחידה, בעלת מוסדות מרכזיים ומנהיגות משותפת,
הייתה תהליך
מקביל לתהליך איחוד רומניה והתרחבותה למחוזות בהם חיו דוברי
רומנית.
המטבח הרומני המיוחד:
המטבח הרומני הוא מטבח אשר משלב מספר השפעות תרבותיות. המטבח הרומני מושפע
בעיקר מן המטבח הבלקני, אבל קיימות גם השפעות רחוקות יותר, למשל של המטבח
הגרמני, והמטבח ההונגרי. אחת ההשפעות החשובות ביותר הן של המטבח הטורקי. אך
בניגוד למטבח הטורקי, אשר אופיו מוכתב בין היתר מחוקי האכילה באסלאם
(חלאל), המטבח הרומני מרבה להשתמש בבשר חזיר, אשר אסור למוסלמים.
אכילה ממלאת תפקיד חשוב
בתרבות ובמסורת הרומנית וקיימים פתגמים רבים העוסקים במזון. חלק מן
המתכונים נובעים ממסורות ארוכות בשנים, עוד מימי הרומים. כך, למשל, קיימת
עוגה בשם plăcintă, אשר ככל הנראה נובעת עוד מימי הרומאים והשימוש המקורי
במילה placenta (שכיום מציינת שלייה). אחת ההשפעות החשובות ביותר הן של
המטבח הטורקי. אך בניגוד למטבח הטורקי, אשר אופיו מוכתב בין היתר מחוקי
האכילה באסלאם (חלאל), המטבח הרומני מרבה להשתמש בבשר חזיר, אשר אסור
למוסלמים.
אחד המאכלים הבולטים במטבח הרומני הוא הממליגה, דייסת קמח תירס, שנחשבה
למנה העיקרית של בני המעמדות הנמוכים (כפי שמתבטא בפתגם – N-are nici o
mămăligă pe masă - "אין לו אפילו ממליגה על השולחן"), וכיום זוכה לתחייה
מחודשת.
יין הוא משקה חשוב ברומניה, ורומניה היא יצרנית היין התשיעית בגודלה בעולם.
בירה מבושלת בהשפעה גרמנית.
רומניה היא גם יצרנית השזיפים השנייה בגודלה בעולם וכמעט כל יבול השזיפים
מוקדש להכנת צויקה (ţuică), ליקר שזיפים.
מצגות
מיוחדות על רומניה:
בתאבון רומניה - ככר הלחם של נעמי
לקובץ הנפלא על רומניה מאת לאה גונן, נתניה.
למצגת נפלאה שנשלחה אלינו בדואר האלקטרוני.
מקווה שעשיתי לכם קצת חשק
לבקר ברומניה.
להלן כמה קישורים שיעזרו לכם:
מאגר הקישורים
השלם שלנו בנושא רומניה
|